Art on the BeachAllt gick snabbt. Vi fick sommaren 2005 en inbjudan av det thailändska kulturdepartementet via chefen för avdelningen för samtidskonst, Dr. Apinan Poshyananda, till utställningen Art on the Beach. Det var ett projekt på Phuket i södra Thailand till minne av tsunamikatastrofen och dess offer. Vi och de andra inbjudna konstnärerna visades runt på olika platser och vi fick oss tilldelat Patong Beach, hedrande men samtidigt svårt. Hur skulle vi hantera platsen och göra något som både kunde engagera och uttrycka värdighet?
 
Vi kom fram till att vi inte ville uppehålla oss vid sorgen utan istället dra uppmärksamhet till de band som finns mellan Sverige och Thailand. I Thailand såg vi genom bussfönstret hur nästan varje hus hade ett litet familjetempel i stark röd, vit, orange eller gul färg på en stolpe framför huset. Vi fascinerades av dessa och hemma i Sverige blev vi än mer inspirerade av den thailändska paviljong som byggts i jämtländska Ragunda i början av 2000-talet. Vi ville därför förstärka banden Sverige-Thailand genom att bygga en liten kopia av Ragundas nya kyrka på stranden i Patong. En traditionell, svensk kyrka (s k Tegnérlada) omgärdad av en kyrkbänk med skyddande tak över. En sammanhållen vit skulptur på stranden som såg intresseväckande ut på håll och samtidigt erbjöd en skuggande meditations- och mötesplats. 

Vi arbetade tillsammans med arkitekt Nike Karlsson och smed Stefan Hansson och mycket möda las ner på att finna finansiering till projektet. Varken bistånds- eller stödorganisationer, Kulturdepartementet, Statens Konstråd eller sponsorer var dock intresserade trots att thailändska kulturdepartementet skulle stå för halva kostnaden.

FAKTA
Rest, förslag till utställningen Patong Beach på Phuket, Thailand, till minne av tsunamikatastrofens offer. Förslaget avslogs definitivt i oktober 2005 efter finansieringsproblem.

Comments