EXPO 2010

Peter Johansson/Barbro Westlings arbete för Norsk Form på 
Norska Paviljongen

Norska PaviljongenSvensk konstnärsduo bygger norsk utställning i Shanghai

Malmöbaserade konstnärsduon Peter Johansson/Barbro Westling är konstnärligt ansvariga för presentationen av Norges nationella turistvägar för Norska Paviljongen på världsutställningen EXPO 2010 i Shanghai, kommande sommar.

 

”Powered by Nature”

Norges mångmiljard-satsning på en unik reselivsattraktion med arkitektur, design och konst utmed landets naturskönaste vägar är en viktig del av den norska paviljongen på världsutställningen. Det unga norska arkitektkontoret Helen & Hard AS har med mottot ”Powered by Nature” ritat en paviljong som ger intryck av stora paraplylika träd, byggda i limträ. Melvær & Liens interiör i pressad bambu har det norska landskapet, från fjord till fjäll, som grundscenario. Där har Peter Johansson/Barbro Westling valt att presentera ”Nasjonale turistveger” som ett slags peepshow med ett antal mässingstrattar som fungerar som titthål.   

 

3D

Utställningen består av 3D filmer som spelas in nu i mars i fjällmassivet Rondane och i Gudbrandsjuvet, längs turistväg Geiranger-Trollstigen, av regissör Gösta Reiland och producent Nils Ljunggren. Filmerna kommer att visa hur det storslagna norska vinterlandskapet fått sällskap av nyskapande och funktionell arkitektur vid stopp och rastplatser. Allt i 3D!

 

Utställning på turné

Turistvägsprojektet har redan fått betydande internationell uppmärksamhet då utställningen Detour/Omväg, även den signerad Peter Johansson/Barbro Westling, under drygt två år har gått på turné i Europa och i USA där den senast väckte stor beundran och nyfikenhet. VD Nina Berre på Norsk Form har varit aktiv tillskyndare till den internationella presentationen, tillsammans med norska UD och Statens Vegvesens turistvägssektion. Efter världsutställningen är det dags för en ny 3D Detour/Omväg-utställning som ska gå på turné i Asien under 2011.

 

 

För ytterligare information:

Peter Johansson/Barbro Westling

www.peterjohanssonbarbrowestling.com

+46 (0)40 – 93 03 55, +46 (0)70 – 350 68 70

Barbro.peter@telia.com

(Turistväginstallationen i EXPO 2010 Shanghai)

 

Philip.Lote@innovasjonnorge.no

(EXPO 2010 Shanghai)

Per.Ritzler@gmail.com

(Norges Nasjonale turistveger)

nina@norskform.no

(Nina Berre, VD, Norsk Form)


Comments