Lux

Tävling Konstverk
Placering: Steneby Kyrka
Motto: Lux

Solrosen är på samma gång en enkel och överdådig blomma.
Ritar ett barn en blomma kan teckningen i sin enkelhet likna just solrosen. Blommans varma färg och strålande likhet med solen gör solrosen ändå mycket speciell.
Just för att den riktar sin blomma mot solen är det lätt att föreställa sig att den aktivt söker ljuset och därför vrider sig på sin stängel. Precis som vi människor gör då vi vänder våra ansikten mot solen och söker upplysning.
Solrosen, eller Helianthus som den heter på latin, är en växt som utvecklas i sin höga sträckning mot ljuset. Blomman kan samtidigt ses som en vacker symbol för hur vi alla jordbundna sträcker oss mot och växer i kontakt med en större och högre ljuskälla.
Vår tanke är att gjuta en solros i brons, ca 1.60 hög, och placera den på toppen av den lilla bergsknallen. Ett mirakel i sig att den växer där, men naturen är också full av underverk.
En oväntad och ståtlig form i sig, glimmande i solen. Till denna blomma är kopplad en sensor som fungerar på samma sätt som markiser för stora fönster. Sensor känner av solljus och sätter här igång den motor som får solrosen att mycket sakta vrida sig efter ljuset.
Man kan tänka sig att strömmen skapas av en solcell men sensor och motor kan placeras så att det passar platsen bäst.
Utsmyckningen är möjlig att genomföra inom den givna ekonomiska ramen.


Vi gick inte vidare i tävlingen.

Comments