Omveg

UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG TILL NASJONALE TURISTVEGER PÅ  NORSK FORM I OSLO

Det är ett vidunderligt stort projekt som Statens Vegvesen tillsammans med Reiselivsnaeringen och berörda kommuner är i färd med att genomföra. Imponerande som de höga fjällmassiven och detaljrikt som den invecklade norska kusten. Norsk form håller målmedvetet på att placera sig ute i landet, i landskapet och vid vägarna.

  
Med vårt utställningsförslag vill vi skapa en föraning om det som väntar därute på vägarna. Vi vill väcka lekfull inlevelse genom att först föra besökarna uppåt, via en slingrande ramp, tills de står på en platå. Uppför och genom en ridåvägg med tryckt motiv hämtat från det norska landskapet och så in i ett svep till utställningen. Där befinner sig besökaren i halvdunkel, bland ett antal riktiga höga tallar, men på den stadiga snövita platån med höga kanter. Vägen kröker och slingrar sig kring tallarna och kring det norska landskap som besökaren kan titta ned på. Det är ett Norge i miniatyr, tjugo meter långt, som sträcker ut sig i modellform mot den mörka golvytan. Här nere tuffar lustiga bilar runt på vägarna, stannar till och kör vidare. Besökaren kan följa deras väg genom att dels titta på filmer från bilarna, dels på filmer från de norska turistvägarna, från rummets tre rastplatser. På de stora filmdukarna syns vackra panoramabilder, ny arkitektur och förbisusande vägperspektiv. Dessa filmer växlar med jämna mellanrum över i de lustigt filmade sekvenserna från miniatyrlandskapet.

Vår förhoppning är att vuxna såväl som barn ska dras in i denna värld av Nasjonale Turistveger; roas av att upptäcka och följa bilarna i miniatyrlandskapet och ta del av de nya projekt som nu finns i verkligheten i Norge. Tanken är att göra det överblickbart och åskådligt, och samtidigt i utställningsrummet skapa en viss magi.

FAKTA
Omveg., DogA, Oslo 5 oktober-19 november 2006, permanent placerad på Norsk Vegmuseum, Lillehammer fr o m maj 2007.

Comments